Brieven uit Arcadia

 

Onder de titel “Brieven uit Arcadia” werden 100 kunstwerken uit de collectie tentoongesteld in het Centraal Museum Utrecht van 6 september tot en met 4 november 2007

Brieven_uit_Arcadia-Tom_Haartsen-19-072dpi.jpg

 

In het Utrechtse Centraal Museum was van september tot november 2007 de tentoonstelling “Brieven uit Arcadia” te zien. Deze bestond uit een honderdtal werken uit de NOG Collectie. De tot de verbeelding sprekende titel is ontleend aan een tweeluik van de kunstenaar Pink uit Amsterdam. “Brieven uit Arcadia” zegt daarbij iets over het persoonlijke en Apollinische karakter van de verzameling. Alle werken in de collectie zijn te beschouwen als berichten uit Arcadia. Arcadia is een verlangen dat eenmaal binnen handbereik niet meer bestaat; een utopie. Iedere toeschouwer kan zijn eigen betekenis en invulling daar aan geven.

Roel Arkesteijn, gastconservator, heeft samen met Corrie van der Veen (van 2001 - 2013 conservator van de NOG Collectie) de tentoonstelling samengesteld. Zij kozen voor uitgesproken artistieke werken binnen de NOG Collectie. De werken zijn in drie thema’s verdeeld en in de tentoonstelling bijeen gebracht tot een samenhangend geheel.

·       Schriftuur, taal en tekensystemen.
        Werken van o.a. Pink, Jurgen Partenheimer en Joseph Semah

·       Vervreemdende figuratie.
        Werken van o.a. Elly Strik, David Bade; Emo Verkerk en Otto Egberts.

·       Natuurverschijnselen, mystiek en alchemie.
        Werken van o.a. Virgil Grottfeldt, Nan Hoover en Esther Jiskoot.

Brieven-uit-arcadia.jpg

Brieven_uit_Arcadia-Tom_Haartsen-06-072dpi.jpg

Brieven_uit_Arcadia-Tom_Haartsen-10-072dpi.jpg